Magasinet
Tillbaka

Träning

Mest populära
image description

Friska äldre svarar bra på styrketräning

Tolv veckor av styrketräning gjorde att friska äldre personer ökade sin styrka med 50 % i både under och överkroppen. Deras muskelmassa ökade samtidigt som de förlorade fett. Studiens huvudfynd var att äldres muskler påverkades på samma sätt som yngre personer.

Läs mer
image description

När ska du träna till failure?

Tränar du med lätta vikter och tar seten till failure så växer dina muskler mer. Om du tränar med tyngre vikter så ger träning med och utan failure lika bra resultat, både avseende muskeltillväxt och styrka.

Läs mer
image description

Hur du behåller musklerna vid viktnedgång

Mycket styrketräning, ett högt proteinintag, låg mängd konditionsträning och ett litet kaloriunderskott maximerar chansen för muskeltillväxt vid viktnedgång. Kvinnor har lättare än män att lägga på sig muskler vid kaloriunderskott, och otränade lättare än vältränade.

Läs mer
image description

Hur ofta ska du träna för muskeltillväxt och styrka

Muskler som tränas oftare växer inte mer än muskler som tränas mer sällan om den totala träningsmängden är densamma. En högre träningsfrekvens ger sannolikt enbart effekt om det tillåter än högre träningsmängd.

Läs mer
image description

Styrketräning och åldrande

Personer över 50 som styrketränar får en ökad funktion i vardagen tack vare starkare muskler. De behåller också mer muskelmassa vilket minskar risken för en mängd sjukdomar.

Läs mer
image description

Tre tips för högre motivation

Allt vi gör kräver ansträngningar, deras bränsle är motivation. En person kan ha alla förutsättningar i världen för något, men saknas motivationen kommer utvecklingen utebli. Idrottspsykologerna har genom åren hittat en mängd verktyg för att bygga och upprätthålla motivation.

Läs mer
image description

Spelar det någon roll hur ofta du äter?

Hur ofta du äter verkar inte ha någon betydelse för viktnedgång, muskeltillväxt eller fettförbränning. Den viktigaste parametern är din totala kalorimängd. Om du vill gå ned i vikt måste du få i dig mindre kalorier via kosten, än du förbränner. Om detta kaloriunderskott uppnås genom tre eller sex måltider spelar sannolikt ingen roll.

Läs mer
image description

Ska du välja antal reps beroende på muskelgrupp?

Muskler består av två olika celltyper, de svaga men uthålliga typ 1 fibrerna, och de kraftfulla men lätt uttröttbara typ 2 fibrerna. Båda dessa celltyper växer av styrketräning, och det verkar inte finnas någon skillnad beroende på om man tränar med få eller många reps.

Läs mer
image description

Dina muskelceller styr hur du ska styrketräna

Om muskelcellernas produktion av ribosomer ökar kraftigt efter styrketräning så kommer en högre träningsmängd leda till mer muskeltillväxt och styrkeökningar. Om denna ökning av ribosomer uteblir så kommer mer träning inte leda till bättre resultat.

Läs mer
image description

Måste du utföra hela reps för att maximera muskeltillväxt?

Muskler som får arbeta inom hela sitt rörelseintervall växer mer. Det finns dock forskning som tyder på att det bästa skulle kunna vara att variera träningen, så att den både innehåller repetitioner där hela rörelsen tas ut, samt repetitioner där man enbart arbetar i delar av rörelsen.

Läs mer
image description

Är träningsvärk ett måste för muskeltillväxt?

Träningsvärk varierar mellan muskler hos samma person, och mellan olika personer. Att du lättare får träningsvärk i baksida lår än i biceps behöver inte betyda att dina bakre lårmuskler kommer växa mer än dina biceps. Om en kompis i regel får mer träningsvärk än dig, betyder inte häller det att hen tränar bättre, eller kommer få ut mer av träningen.

Läs mer
image description

Ny studie: Måste du träna till failure?

En ny forskningsgenomgång, visar att träning till failure varken leder till snabbare muskeltillväxt eller styrkeökningar. I valet mellan failure och att avsluta seten några reps innan kan du utgå ifrån vad du trivs bäst med.

Läs mer
image description

Hur länge ska du vila mellan seten vid styrketräning?

Hur länge vi vilar mellan seten vid styrketräning är en viktig faktor för våra resultat. Yngre män tjänar på att vila runt tre minuter mellan seten. Kvinnor och äldre verkar istället gynnas mer av kortare vilopauser, kring en minut.

Läs mer
image description

Deload: vad, när och varför

Deload är ett verktyg som du kan använda för att påskynda återhämtning, motverka överträning och därmed förbättra dina träningsresultat.

Läs mer
image description

Hur du bygger muskler och bränner fett samtidigt

För att gå ned i vikt måste du ligga på ett kaloriunderskott, mängden kalorier som förbränns måste vara högre än mängden kalorier du får i dig via kosten. Tyvärr bränner då kroppen, utöver fett, också bort muskelmassa. Detta kan du motverka med hjälp av styrketräning och ett högt proteinintag.

Läs mer
image description

Kan du bygga muskler och förbättra din kondition samtidigt?

Olika träningsformer skickar olika signaler till vår kropp, och vi har tyvärr inte möjlighet att svara på alla samtidigt. Signaler kroppen får vid konditionsträning verkar delvis blockera signaler från styrketräning. Om ditt primära mål är styrka och muskeltillväxt bör du undvika att utföra styrketräning och konditionsträning samma dag.

Läs mer
image description

När mer är mindre

Kvinnor som under ett halvår utförde 5 till 10 set per vecka ökade sin styrka och muskelmassa mer än de som utförde 15 till 20 set per vecka. Du bör därmed vara försiktig när du ökar träningsmängden då denna studie visar att mer kan vara sämre.

Läs mer
image description

Få bättre resultat genom att lägga in perioder utan träning

Våra muskler är väldigt träningsbara i början av en träningsperiod. Efter ett tag verkar det dock som att de vänjer sig vid träningen, varpå de slutar förändra sig. Eventuellt kan vi få bättre resultat genom att i perioder träna mindre, för att ge våra muskelceller möjlighet att återigen blir känsliga för det stimuli de får av träning.

Läs mer