Magasinet
Tillbaka

Psykologi

Mest populära
image description

Konditionsträning föryngrar hjärnan

Normalt åldrande innebär att hjärnan årligen krymper. I en studie lyckades man vända detta, ett år av regelbunden träning gjorde att ett område i hjärnan istället för att minska hade vuxit till sig.

Läs mer
image description

Högre motivation med varierad träning

Inre motivation uppstår när vi utför en aktivitet för dess egen skull. Det är den bästa typen av motivation, och i en studie såg man att personers inre motivation till styrketräning ökade vid frekventa övningsbyten.

Läs mer
image description

Fem verktyg för högre motivation!

Motivation är avgörande för allt vi gör. Det finns saker vi vill uppnå, men finns inte motivationen för att anstränga sig kommer inget bli gjort. Motivation är inget man har eller saknar, utan en egenskap som varierar beroende på sammanhang. Det finns en rad saker vi kan pröva för att öka vår motivation till något.

Läs mer
image description

Hur du sätter effektiva mål

Målsättningar är en effektiv metod för att förändra beteende. Användning av tekniken är en färdighet, som du med övning blir bättre på. Det finns olika typer av mål, om dessa kombineras på rätt sätt kan du komma mycket närmare det du önskar.

Läs mer
image description

Hur vi förlorade våra kompisar och blev deprimerade

Det finns en stark koppling mellan hur vi mår psykiskt och vårt immunförsvar. Immunförsvaret utvecklas av våra gener, och av andra mikroorganismer som vi lever i symbios med. I dagens moderna värld har vi mindre kontakt med dessa mikroorganismer, vilket gör delar av vårt immunförsvar svagare och därför ökar risken för psykisk ohälsa.

Läs mer
image description

Hitta rätt sorts motivation och lyckas

Den bästa motivationen är den som kommer inifrån dig, och när du gör något för dess egen skull. Sannolikheten för att denna motivation ska uppstå ökar om du känner dig kompetent, om du äger ditt handlande samt om du känner tillhörighet.

Läs mer
image description

Den elakartade tankspriddheten

En redan klassisk studie från 2010 visade att vi mår som bäst när vi är fokuserade på det vi gör, och inte tänker på något annat samtidigt.

Läs mer
image description

God nattsömn: En potent ångestdämpare

Vem du är beror på samspelet mellan din genetik, miljö och bakterieflora. Din bakterieflora styrs delvis av vad du äter, och i en ny studie upplevde personer som fick i sig nyttiga bakterier via kosten mindre ångest och depressiva symtom. 

Läs mer
image description

Träning: Universalmedicin mot psykisk ohälsa

Träning är effektivt mot psykisk sjukdom. Dess effekt mot depression och ångest är numera accepterad och väl underbyggd. Nu visar ny forskning att det också kan hjälpa mot en del ätstörningar och beroendesjukdomar.

Läs mer
image description

Varför träning leder till bättre stresshantering

I en studie såg man att personer som tränade innan ett stressframkallande experiment påverkades mindre av detta. Träning gör att ditt stressystem inte kommer reagera lika kraftigt på de saker som gör dig stressad.

Läs mer