Psykologi

Fem verktyg för högre motivation!

Motivation är avgörande för allt vi gör. Det finns saker vi vill uppnå, men finns inte motivationen för att anstränga sig kommer inget bli gjort. Motivation är inget man har eller saknar, utan en egenskap som varierar beroende på sammanhang. Det finns en rad saker vi kan pröva för att öka vår motivation till något.

Både du och din omgivning spelar roll!

Vad du än gör spelar omgivningen nästan alltid roll. En universitetskurs i ett ämne du är intresserad av kan bli oerhört tråkig om du har en dålig lärare, och studiekamrater du inte trivs med. En annan kan ogilla sina arbetsuppgifter, men se fram emot att gå till jobbet tack vare en bra chef och trevliga kollegor. Individen och situationen denne befinner sig i påverkar hur stark motivation personen kommer uppleva (1). Faktumet att du inte fastnade för träning för två år sedan behöver inte betyda att aktiviteten är fel för dig. Det kan ha berott på en mängd faktorer, dålig träningsanläggning, ett tråkigt upplägg, eller så hade du just då väldigt mycket annat i livet. 

Motivation består av flera delar

Ofta gör vi något av flera olika anledningar, en del känns kanske mer självklara än andra. Exempelvis kan en person styrketräna för att bli starkare, bygga muskler, göra en kul aktivitet med kompisar, och bli hälsosammare. Skriv ned varför du gör något, och försök se till så att dina olika motiv uppfylls. Detta är ofta en enkel grej som gör saker lättare. Motiv förändras ofta över tid, så sätt dig med jämna mellanrum ned och undersök varför du utför en viss aktivitet. 

Uppmärksamma dina intressekonflikter!

Dygnet har bara 24 timmar och ofta har vi olika intressen som skriker efter vår vilja och uppmärksamhet. Identifiera dina intressekonflikter och försök tillsammans med andra hitta ett system som funkar. Exempelvis kanske du gillar att träna, men har väldigt lite tid över. Det finns nästan alltid fler vägar att ta, och var inte rädd för att undersöka vilken som passar bäst för dig. I längden blir det ohållbart att ignorera dessa konflikter, och de kommer leda till sämre motivation. 

Sök framgång istället för att undvika motgång!

Både viljan att uppnå framgång och undvika motgång motiverar oss. En del motiveras nästan enbart av det ena eller det andra, ofta är bägge delarna närvarande. En person lägger ned mycket tid på studier samt lånar pengar för att en dag arbeta som sjuksköterska. Personen i fråga gillar att hjälpa andra och ser medicinskt kunnande som något åtråvärt, samtidigt som denne är mycket rädd för arbetslöshet och den sociala samt ekonomiska förlusten som följer. Det är bättre att fokusera på framgången, då detta gör att motivationen blir stabilare. 

Du kommer förmodligen bli mer motiverad av att sätta upp träningsmål i linje med att bli ”starkare och mer muskulös”. Istället för att se det som en aktivitet du måste göra för att inte bli ”slapp och ful”. Det kan vara svårt att adaptera ett mindset där man söker efter framgång, men även detta är en vanesak och träning ger färdighet. 

Sätt upp rätt sorts mål

Målsättningar är en effektiv metod för att förändra beteenden. Det är ett hantverk som man med övning blir bättre på. Personer som strävar efter att uppnå framgång istället för att undvika motgångar, sätter i regel upp medelsvåra mål. Medan individer som är rädda för att misslyckas ofta väljer allt för lätta eller svåra mål, där risk saknas. Ingen kan klandra dig om du inte uppnår det omöjliga, och väldigt enkla målsättningar påverkar inte våra ansträngningar (1). Ta första steget, och se till att använda dig av målsättningar, ta nästa steg och sätt upp medelsvåra mål. 

Referenser 
1. Weinberg R, Gould D (2015) Foundations of sport and exercise psychology, 6. ed. Champaign, Ill. : Human Kinetics

Lämna omdöme
Alfred Skribent & PT