Magasinet
Tillbaka

Podcast

Mest populära
image description

Hur du behåller din nya vikt

I avsnittet pratar vi om varför det är svårt att undvika viktuppgång efter att man gått ned i vikt. Det finns dock en rad saker man kan göra för att öka sina chanser att lyckas, i avsnittet får du flera tips du kan använda dig av för att motverka viktuppgång efter viktnedgång.

Lyssna
image description

Träning och det farliga fettet

I avsnittet pratar vi om kopplingen mellan kroppsvikt, kondition och hälsa. Vi går närmare in på olika typer av fett, och hur man gör för att bäst bekämpa det hälsofarliga fettet som är beläget kring de inre organen.

Lyssna
image description

Sömn och psykisk hälsa

I avsnittet pratar vi om relationen mellan sömn och psykisk hälsa. Vi utgår ifrån en nypublicerad meta-analys som visar att isatser som förbättrar sömnen också förbättrar den psykiska hälsan.

Lyssna
image description

Relationen mellan din sömn och vikt

Vi pratar om kopplingen mellan sömn och kroppsvikt. Om vi sover dåligt så ökar risken för viktuppgång, och väger vi mycket så ökar risken för sömnbrist.

Lyssna
image description

Kropp och kost

I avsnittet pratar vi om hur du äter påverkar din kroppssammansättning. Vi utforskar hur mängden muskelmassa och kroppsfett påverkas av olika dieter.

Lyssna
image description

Långsam vs snabb viktnedgång?

I veckans avsnitt pratar vi om en studie som undersökte skillnaden mellan att gå ned i vikt snabbt å ena sidan och lite långsammare å andra sidan. Om man utöver viktnedgång vill bli starkare och bygga muskler så verkar en långsam viktnedgång vara att föredra.

Lyssna
image description

Hur du tränar när tiden är knapp

Vi går igenom en rad knep du kan använda när du vill träna snabbt men ändå få bra resultat. Det finns flera olika vägar som gör att träningen blir lika effektiv men tar kotare tid.

Lyssna
image description

Konditionsträning för fettförbränning

Vi pratar om en studie där man jämfört kontinuerlig konditionsträning och intervaller. Resultatet visar att du kan välja det du tycker är roligast, då det inte verkar finnas någon skillnad avseende fettförbränning eller muskeltillväxt mellan de två träningsformerna.

Lyssna
image description

Muskelceller styr din träning

I avsnittet pratar vi om en studie som undersökt varför visa får ut mer av en högre träningsmängd vid styrketräning. Personer som snabbt erfar en ökad mängd av ribosomer i muskelcellerna tjänar mer på en högre träningsmängd än personer som inte uppvisar detta mönster.

Lyssna
image description

Kolhydrater och viktnedgång?

Är ett lågt kolhydratsintag nyckeln till viktnedgång eller är det andra saker som spelar större roll? I avsnittet pratar vi om idén bakom låg kolhydratsdieter och vad forskningen säger om dess användbarhet.

Lyssna
image description

Kropp och knopp

Vi pratar om kopplingen mellan fysisk och psykisk hälsa. Allt mer forskning tyder på att kopplingen mellan immunsystemet och nervsystemet är viktigt för vårt generella mående.Musik och klippning görs av https://linktr.ee/peteraries

Lyssna
image description

Vad bestämmer din vikt?

II avsnittet pratar vi om vad som styr kroppsvikten. Vi går igenom viktens koppling till kost, träning, sömn och stress. Vi resonerar också kring de bästa strategierna för viktnedgång. Musik och klippning görs av https://linktr.ee/peteraries

Lyssna
image description

Vad gör oss lyckliga?

I avsnittet pratar vi om vad som gör oss lyckliga. Vi pratar om forskning om idéer kring vad som ger ett ihållande tillfredställande lliv.Musik och klippning görs av https://linktr.ee/peteraries

Lyssna
image description

Mindfulness

I avsnittet pratar vi om varför mindfulness kan vara värdefullt, filosofin bakom praktiken och hur det kan användas i samband med träning. Skriv gärna till podcast@refitness.se om du har synpunkter på eller frågor till podden. Musik och klippning görs av https://linktr.ee/peteraries

Lyssna
image description

Den bästa motivationen

I detta avsnitt pratar vi om olika typer av motivation. Vilken sorts motivation du har kommer påverka vad du känner för en viss aktivitet, och hur du kommer lyckas utföra aktiviteten över tid. Genom att förstå mer om motivation kan du öka sannolikheten för att nå dina mål.

Lyssna
image description

Hälsosamma känslor

I detta avsnitt pratar vi om hur våra känslor uppstår, och hur man kan göra för att må bättre. I korthet så skapar hjärnan känslor för att ge oss en bild av hur vår kropp mår. Genom att ta hand om kroppen kan vi få fler positiva känslor, och färre negativa känslor.

Lyssna
image description

Optimera din mat och sovklocka

I detta avsnitt pratar vi om vår egen inre biologiska klocka, dess koppling till psykisk och fysisk hälsa, samt vad man kan göra för att den ska fungera så bra som möjligt.

Lyssna
image description

Sömn och ensamhet

I detta avsnitt pratar vi om kopplingen mellan sömn och ensamhet. Samtalet utgår ifrån en studie som visar att dålig sömn ökar ensamheten. Sedan tidigare visste man att ensamhet ledde till sämre sömnkvalité, men sambandet verkar gå åt båda hållen.

Lyssna
image description

Hur ångest påverkas av träning

I detta avsnitt pratar vi om hur träning påverkar ångest. Psykisk ohälsa är idag ett stort problem och de vanliga behandlingsmetoderna är ofta otillgängliga, ger låg effekt eller många bieffekter. Forskare har därför börjat intressera sig för träningens ångestdämpande effekter.

Lyssna
image description

Minimal effektiv dos styrka

Det är inte ovanligt att tänka att det är mer och intensivare träning som kommer ge oss så bra resultat som möjligt.  Ibland är det dock mer intressant att veta hur lite man kan göra av något och fortfarande få resultat. I detta avsnitt pratar vi om hur lite man kan styrketräna och fortfarande bli starkare.

Lyssna
image description

Hur träningsresultat påverkas av stress

Stress påverkar oss på en mängd olika sätt, och är mycket mer än en obehaglig känsla i stunden. I detta avsnitt tittar vi närmare på hur våra träningsresultat påverkas av stress. Vi går igenom forskning som undersökt stressens inverkan på både kondition och styrketräning. Forskningsfältet är relativt nytt, men de studier som finns är enligt mig mycket intressanta, och jag tror att vi kan få ut mer av vår träning genom att öka vår kunskap i ämnet.

Lyssna