Kost

Sötningsmedel är inte hälsofarligt

En nyligen utförd forskningsgenomgång visar att sötningsmedel inte försämrar hälsan. Det verkar därmed som sötningsmedel är ett bra alternativ för den som vill undvika socker och kalorier.

Sötningsmedel finns i olika former, där aspartan och stevia är två exempel. De används istället för socker, för att ge sötma utan att samtidigt tillföra kalorier. Det har dock förts en debatt kring dess effekt. 

Argumentet för sötningsmedel är att det tillfredsställer vårt behov av sötsaker utan att vi samtidigt får i oss kalorier. Motargumentet är att vi blir mer sugna på sötsaker, och utöver de produkter som innehåller sötningsmedel också äter mer produkter med andra tillsatser, varpå vi får i oss mer kalorier. 

World Health Organization ville utforska vad som gäller och utförde därför en meta-analys, i en sådan går man igenom flera liknande studier så att slutsatsen baseras på mer data (1). 

Viktuppgång

Det fanns ingen skillnad i kroppsvikt mellan personer som använder sötningsmedel och de som inte använder det. Vidare verkar det inte spela någon roll vilken typ av sötningsmedel som användes, och hur söta det var. De såg också att överviktiga personer som inte aktivt strävade mot viktnedgång ändå gick ned i vikt när de använde sötningsmedel. Sistnämnda tyder på att personer som väljer produkter med sötningsmedel minskar sitt kaloriintag. 

Blodsocker

I de studier som direkt jämfört hur sötningsmedel påverkar blodsockret, såg man att nivåerna var lägre bland de som använde sötningsmedel, medan insulinnivåerna var desamma. Höga nivåer av socker och insulin i blodet ökar risken för diabetes. Därmed tyder detta på att användning av sötningsmedel inte ökar risken för diabetes. 

Ätbeteende

Ett argument mot sötningsmedel är att det ska öka suget efter kaloririkmat. Tvärtom visade det sig att personer som konsumerar sötningsmedel i regel åt mindre kalorier per dag. Detta tyder på att personer som väljer sötningsmedel snarare mättar sitt sötsug, och inte känner behov av att äta mer av annat. Intressant nog hade forskare i vissa studier låtit deltagarna skatta sitt sötsug från 1 – 10, och de som valde sötningsmedel hade ett något lägre sötsug. 

Cancer

Cancer är en sjukdom som också drivs på av en ohälsosam livsstil, som sannolikt borde öka hos personer som använder sötningsmedel, om det vore onyttigt. Det fanns dock ingen koppling mellan sötningsmedel och cancer, detta förändrades inte heller när mängden sötningsmedel ökade. 

Blodtryck

Högt blodtryck är farligt då det sliter ned våra blodkärl och gör det möjligt för blodproppar att bildas. När det gått för långt kan vi få hjärtinfarkt eller stroke. I experiment där sötningsmedel jämförts mot kontrollsubstanser, såg man att sötningsmedel ledde till lägre blodtryck. Sannolikt hänger detta samman med att användning av sötningsmedel verkar leda till viss viktnedgång och lägre blodsockernivåer. 

Sammanfattning

Sötningsmedel för att förbättra smaken verkar inte öka risken för de vanligaste hälsoproblemen. Om du får i dig mycket sötningsmedel så får du sannolikt i dig något mindre av matvaror sötade med andra tillsatser. Detta kan vara mycket positivt om ens sötsug är starkt samtidigt som man har som mål att gå ned i vikt. 

Referenser 
1. Toews I, Lohner S, Kullenberg D, Sommer H, Meerpohl J (2019) Association between intake of non-sugar sweeteners and health outcomes: systematic review and meta-analyses of randomised and non-randomised controlled trials and observational studies, the bmj| BMJ 2019;

Lämna omdöme
Alfred Skribent & PT