Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Kvinna utför liggande hantelpress med hantlar

Liggande Hantelpress

Liggande Hantelpress - Ett effektivt sätt att träna bröst och axlar

Liggande hantelpress är en utmärkt hantelpress för att stärka och bygga upp bröstmuskulaturen och axlarna. Den här övningen är en populär och effektiv del av många träningsprogram och kan anpassas för att passa både nybörjare och avancerade utövare. 

I den här artikeln kommer vi att gå igenom hur du utför liggande hantelpress korrekt, fördelarna med övningen och några tips för att få ut det mesta av din träning.

Steg-för-steg-guide för liggande hantelpress

Förberedelse: Börja med att välja rätt vikt för hantlarna. Om du är nybörjare, börja med en lättare vikt för att undvika skador och för att lära dig rätt teknik. Placera en träningsbänk i ett platt och stabilt område.

Startposition: Ligg på bänken med fötterna plant på golvet och ryggen platt mot bänken. Håll hantlarna med handflatorna vända mot varandra, och armbågarna böjda och nära sidorna av överkroppen.

Utförande: Andas ut och pressa hantlarna uppåt tills armarna är helt utsträckta och hantlarna är över bröstet. Håll kort paus i toppositionen och känn spänningen i bröst- och axelmusklerna.

Excentrisk fas: Andas in och sänk långsamt hantlarna tillbaka till startpositionen genom att böja armbågarna och föra dem nära sidorna av överkroppen. Upprepa övningen för det önskade antalet repetitioner.

Fördelar med liggande hantelpress

Muskelutveckling: Liggande hantelpress tränar effektivt bröst- och axelmusklerna, vilket hjälper till att bygga styrka och öka muskelmassan.

Balans och stabilitet: Eftersom du använder två separata vikter, krävs mer balans och stabilitet jämfört med att använda en stång. Detta hjälper till att utveckla bålmuskulaturen och koordinationen.

Rörlighet och flexibilitet: Hantelpressen möjliggör ett större rörelseomfång jämfört med en stång, vilket bidrar till att förbättra rörlighet och flexibilitet i axlarna.

Anpassningsbar: Liggande hantelpress kan anpassas för att passa olika träningsnivåer genom att justera vikten på hantlarna.

Kvinna utför liggande hantelpress med hantlar

Tips för att maximera resultat

Fokusera på teknik: Se till att du utför övningen korrekt och med kontrollerade rörelser för att maximera muskelaktiveringen och minimera risken för skador. Håll en neutral rygg och spänn bålen för att ge stöd under hela rörelsen.

Progression: För att fortsätta göra framsteg och undvika platåer, öka vikten på hantlarna eller antalet repetitioner och set över tid.

Variera träningen: Kombinera liggande hantelpress med andra bröst- och axelövningar för att träna musklerna från olika vinklar och stimulera muskeltillväxt.

Värm upp: Glöm inte att värma upp ordentligt innan du börjar träna för att förbereda musklerna och undvika skador.

Liggande hantelpress är en effektiv hantelpress som hjälper dig att träna bröst och axlar. Genom att utföra övningen med rätt teknik och kombinera den med andra övningar, kan du bygga styrka, öka muskelmassan och förbättra din fysik.

För att stödja muskeltillväxt och återhämtning är det viktigt att äta en näringsrik kost och få tillräckligt med protein. Läs vår artikel om styrketräning och proteinintag för att lära dig mer om hur du kan maximera dina resultat.

Liggande hantelpress är en utmärkt övning för att träna bröst och axlar, men det är också viktigt att balansera din träning med övningar för andra muskelgrupper. Om du vill träna din rumpa, prova denna rumpövning – hip thrusters för att få en välformad och stark bakdel.


Kom ihåg att lyssna på din kropp, anpassa övningen efter din träningsnivå och låt musklerna vila och återhämta sig mellan träningspassen för att få bästa möjliga resultat.