Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Skål med färska gula bananer

Kalorier i Banan – Allt du behöver veta

Bananer är en av världens mest populära frukter tack vare deras sötma, krämiga konsistens och bärbarhet. Dessutom är bananer kända för deras hälsosamma egenskaper. Men hur många kalorier finns det i en banan? Och hur passar bananer in i en hälsosam kost? Låt oss ta reda på det.

Bananer och kalorier

Ett medelstort banan som väger cirka 120 gram innehåller ungefär 110 kalorier. Detta inkluderar 1,3 gram protein, 28 gram kolhydrater och 0,4 gram fett. Om vi tittar på kaloriinnehållet per 100 gram banan (ätlig del – utan skal), så är det 89 kalorier, 1,1 gram protein, 23 gram kolhydrater och 0,3 gram fett.

Bananer är också en utmärkt källa till kostfiber, som är viktigt för en god matsmältning och hjälper till att hålla dig mätt längre. Dessutom innehåller bananer en mängd vitaminer och mineraler, inklusive vitamin B6, vitamin C och kalium.

Sorter av bananer

Det finns flera sorter av bananer, men de kalorier som vi normalt räknar med ätbara delen härstammar från den vanligaste varianten, Cavendish-banan. Det kan finnas viss variation i kaloriinnehållet mellan olika banansorter, men generellt sett är skillnaderna marginella.

Skål med färska gula bananer

Kaloritabell för bananer

Kalorier i olika storlekar av bananer
Kaloriinnehållet varierar också beroende på bananens storlek. En liten banan (80 gram) innehåller 71 kalorier, medan en stor banan (150 gram) innehåller 134 kalorier.

Bananens storlekViktKalorier
Liten80 g71
Medel120 g107
Stor150 g134

Bananer och hälsa

Bananer är kopplade till flera hälsofördelar, tack vare deras höga innehåll av kostfiber, vitaminer och mineraler. De är särskilt kända för sin höga halt av kalium, som är viktigt för att reglera blodtrycket, balansera kroppsvätskor och för en normal muskelfunktion. Bananer har också ett lågt natriuminnehåll, vilket är en annan gynnsam faktor för blodtrycket.

Även om bananer har ett högre sockerinnehåll än vissa andra frukter, är deras glykemiska index ändå relativt lågt, vilket innebär att de är mindre benägna att orsaka stora blodsockersvängningar.

Bananer i kosten

Bananer är en mångsidig frukt som kan ätas på olika sätt. De kan ätas råa som ett mellanmål, skivas och toppas med yoghurt eller gröt, användas i sallader, som ingrediens i bakkonst eller mixas i smoothies och milkshakes. Oavsett hur du väljer att äta dina bananer, är det viktigt att komma ihåg att de är en utmärkt källa till näringsämnen.

Sammanfattning

Bananer är en näringsrik matkälla som innehåller en mängd olika vitaminer, mineraler och antioxidanter. Trots att de innehåller kalorier, är de en utmärkt del av en hälsosam kost tack vare deras höga innehåll av kostfiber och viktiga näringsämnen. Nästa gång du vill ha ett smakrikt och hälsosamt mellanmål, välj en banan och njut av dess härliga smak och hälsofördelar.