Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

fem proteinrika recept på kyckling som är enkla

Proteinrika Recept för lunch & middag gjorda på Kyckling

Veckan är räddad - 5 stycken proteinrika recept

Proteinrika recept kan man inte få för många utav. Här kommer 5 stycken proteinrika maträtter på kyckling. Passa även på att lära dig mer om proteinrik mat. Njut!

Kyckling- och grönsaksbowl med quinoa och citronyoghurtsås

kyckling och quinoa i en skål - proteinrik mat

Ingredienser – 1 portion:

  • 150 g kycklingbröst
  • Salt och peppar
  • 1/2 msk olivolja
  • 1/2 liten zucchini, skivad
  • 1/2 liten röd paprika, skivad
  • 1/2 liten gul paprika, skivad
  • 50 g quinoa (okokt)
  • 75 g grekisk yoghurt (låg fetthalt)
  • 1/2 citron (saften och zest)
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • Salt och peppar
  • Färsk koriander eller persilja, hackad (valfritt)

Tillagning:

  1. Koka quinoa enligt anvisningarna på förpackningen. När quinoan är färdigkokt, låt den svalna något.
  2. Krydda kycklingbröstet med salt och peppar. Värm olivolja i en stekpanna över medelvärme och stek kycklingbröstet i ca 6 minuter per sida eller tills det är genomstekt. Låt vila i några minuter och skär sedan i skivor.
  3. I samma stekpanna, tillsätt zucchini, röd paprika och gul paprika och stek i ca 5 minuter eller tills grönsakerna är mjuka och får en lätt färg.
  4. För att göra citronyoghurtsåsen, blanda grekisk yoghurt, citronsaft, citronzest, vitlök och salt och peppar i en skål.
  5. Assemblera din bowl genom att lägga quinoa i botten, toppa med kyckling och grönsaker och klicka på citronyoghurtsåsen. Strö över hackad koriander eller persilja om du vill.

Näringsvärde:

ProteinKolhydraterFettkcal
38g42g11g484

Vad är skillnaden på Bra Mat och  Dålig Mat ?

Kyckling Teriyaki med grönsaker och ris

Kyckling Teriyaki med grönsaker och ris på en svart tallrik

Ingredienser – 1 portion:

  • 150 g kycklingbröst, skivat i tunna bitar
  • 1/2 msk olivolja
  • 1/2 msk sesamolja
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 tsk ingefära, riven
  • 2 msk sojasås
  • 1 msk honung
  • 1/2 msk risvinäger
  • 1/2 msk majsstärkelse
  • 1 dl vatten
  • 1/2 röd paprika, skivad
  • 1/2 gul paprika, skivad
  • 1/2 liten zucchini, skivad
  • 1/2 liten broccolibukett, skuren i mindre bitar
  • 1 dl okokt ris 

Tillagning:

  1. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.

  2. Värm olivolja och sesamolja i en stor stekpanna eller wok på medelhög värme. Tillsätt vitlök och ingefära och stek i 1 minut tills det blir doftande.

  3. Lägg kycklingen i stekpannan och stek den tills den är genomstekt, cirka 4-5 minuter per sida.

  4. I en liten skål, kombinera sojasås, honung, risvinäger, majsstärkelse och vatten. Rör om tills allt är väl blandat.

  5. Häll teriyakisåsen över kycklingen i stekpannan och rör om för att täcka kycklingen. Låt såsen koka upp och tjockna i 2-3 minuter.

  6. Lägg paprika, zucchini och broccoli i stekpannan med kycklingen och teriyakisåsen. Koka i 5-7 minuter tills grönsakerna är krispiga men ändå möra.

  7. Servera kyckling teriyaki med grönsaker över en portion kokt ris. För extra smak, strö över sesamfrön och/eller hackad vårlök.

Näringsvärde:

ProteinKolhydraterFettkcal
37g41g10g414

Proteinrika recept som hjälper dig att hålla ditt proteinintaget i balans på ett gott och enkelt vis. 
Vill du äta vegetariskt? Vi har 5 goda och proteinrika recept.

Kycklinggryta med kikärtor och bulgur

Kycklinggryta med kikärtor och bulgur serverad i en grå skål

Ingredienser – 1 portion:

  • 150 g kycklingbröst, skurna i bitar
  • 1/2 msk olivolja
  • 1/2 lök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1/2 tsk paprikapulver
  • 1/2 tsk garam masala
  • 1/2 tsk korianderpulver
  • 1/2 tsk spiskummin
  • 1/4 tsk chilipulver (justera efter smak)
  • 200 g krossade tomater
  • 75 kikärtor, sköljda och avrunna 
  • 40g bulgur 
  • 3 dl vatten
  • Salt och peppar, efter smak
  • Färsk koriander eller persilja, hackad (valfritt)

Tillagning:

  1. Värm olivolja i en stor kastrull över medelhög värme. Tillsätt lök och vitlök och stek i cirka 5 minuter tills löken är mjuk och genomskinlig.

  2. Tillsätt kycklingbitarna till kastrullen och bryn dem tills de får en gyllenbrun färg, cirka 3-4 minuter per sida.

  3. Tillsätt paprikapulver, garam masala, korianderpulver, spiskummin och chilipulver till kastrullen. Rör om och låt kryddorna fräsa med kycklingen i cirka 1 minut.

  4. Häll i de krossade tomaterna och kikärtorna. Rör om och låt grytan sjuda i cirka 10 minuter, så att smakerna blandas och kycklingen blir helt genomstekt.

  5. Under tiden, koka bulgur enligt anvisningarna på förpackningen, vanligtvis genom att blanda bulgur med 3 dl vatten i en kastrull, koka upp, och låt sjuda i cirka 10-15 minuter tills bulgurn är mjuk och vattnet absorberats.

  6. Smaka av kycklinggrytan med salt och peppar, och justera kryddningen efter smak.

  7. Servera kycklinggrytan över en portion kokt bulgur och garnera med hackad färsk koriander eller persilja, om så önskas.

Näringsvärde:

ProteinKolhydraterFettkcal
45g55g12.5g539

Proteinrika recept som du kan äta om och om igen. Vi har även 10 lättlagade kalorisnåla såser.

Kyckling Alfredo med fullkorns-pasta

Kyckling Alfredo med fullkornspasta och grekisk yoghurtsås serverad på en tallrik

Ingredienser – 1 portion:

  • 150 g kycklingbröst, skurna i bitar eller strimlor
  • 1/2 msk olivolja
  • Salt och peppar, efter smak
  • 50 g fullkornspasta (t.ex. spaghetti eller fettuccine)
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 dl larsas grekisk yoghurt (cirka 60 g)
  • Riven parmesanost (cirka 25 g, valfritt 112 kcal)
  • Färsk persilja, hackad (valfritt)

Tillagning:

  1. Koka fullkornspastan enligt anvisningarna på förpackningen och sila av när den är klar.

  2. Medan pastan kokar, värm olivolja i en stekpanna över medelhög värme. Krydda kycklingbitarna med salt och peppar och stek dem i pannan tills de är gyllenbruna och genomstekta, cirka 3-4 minuter per sida. Ta bort kycklingen från pannan och lägg åt sidan.

  3. Sänk värmen till låg och tillsätt finhackad vitlök i samma stekpanna, fräs i cirka 1 minut tills den är mjuk och doftar gott.

  4. Häll grekisk yoghurt i pannan och rör om tills den är jämn och uppvärmd. Om du vill använda parmesanost, tillsätt den nu och rör om tills osten har smält och såsen är krämig. Om du inte vill använda parmesanost kan du hoppa över detta steg.

  5. Lägg tillbaka kycklingen i pannan och blanda den med yoghurtsåsen. Låt den bli genomvarm, cirka 1-2 minuter.

  6. Servera kyckling Alfredo över den kokta fullkornspastan och garnera med hackad färsk persilja, om så önskas.

Näringsvärde:

ProteinKolhydraterFettkcal
42g41g13g468

Kolla även in våra proteinrika fiskrecept.

BBQ-kycklingwraps med sötpotatis

BBQ Kyckling med sötpotatis i wrap serverad på en tallrik

Ingredienser – 1 portion:

  • 150 g kycklingbröst, skurna i strimlor
  • 1/2 msk olivolja
  • Salt och peppar, efter smak
  • 2 msk BBQ-sås
  • 1 stor helkorns-wrap
  • En halv liten sötpotatis, skalad och skivad i tunna stavar
  • 1/2 röd paprika, skivad
  • 1/4 avokado, skivad
  • 1/4 rödlök, skivad
  • 1 dl färsk spenat eller salladsmix

Tillagning:

  1. Förvärm ugnen till 200°C (400°F). Placera sötpotatisstavarna på en bakplåt och ringla över lite olivolja, salt och peppar. Blanda för att täcka potatisen jämnt och rosta i ugnen i 20-25 minuter, eller tills de är mjuka och gyllene. Vänd potatisen en gång under rostningen.

  2. Under tiden värm olivolja i en stekpanna över medelhög värme. Krydda kycklingstrimlorna med salt och peppar och stek dem i pannan tills de är genomstekta och gyllenbruna, cirka 3-4 minuter per sida. När kycklingen är klar, tillsätt BBQ-såsen och blanda för att täcka kycklingen jämnt.

  3. Lägg ut din helkorns-wrap på en tallrik eller skärbräda. Placera färsk spenat eller salladsmix i mitten av wrappen.

  4. Toppa salladsbladen med BBQ-kyckling, rostad sötpotatis, skivad paprika, avokado och rödlök.

  5. Vik in sidorna på wrappen och rulla den tätt. Skär i hälften, om så önskas, och servera.

Näringsvärde:

ProteinKolhydraterFettkcal
39g39g25g543