Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

3 bilder på proteinrika recept som är vegetariska ,

5 Proteinrika Vegetariska Recept

Proteinrika och Goda Vegetariska Recept

Dessa underbara vegetariska recept kommer inte bara att få din tunga att dansa, utan också att fylla ditt hjärta med glädje och förvåning över hur läckra och lättlagade de är. Vi har samlat en lista med 5 fantastiska proteinrika vegetariska maträtter som är perfekta för både vardag och fest.

Utforska dessa smakfulla och näringsrika vegetariska recept och passa även på att lära dig mer om fördelarna med proteinrik mat i din kostLåt dig inspireras av dessa härliga smakkombinationer och upptäck nya favoriter inom vegetariska maträtter. Förbered dig på att njuta av dessa läckra och hälsosamma vegetariska rätter till fullo!

Grillad tofu med grönsaksbowl och fullkornsris

Vegetariskt recept på tofu som serveras i en skål

Ett utsökt vegetariskt recept på tofu som serveras i en skål.

Ingredienser – 1 portion:

  • 250 g fast tofu, pressad och skuren i bitar
  • 1/2 msk olivolja
  • 1/2 msk sojasås
  • 1/2 tsk vitlökspulver
  • 1/2 tsk ingefärapulver
  • 1/2 tsk paprikapulver
  • 50 g fullkornsris (okokt vikt)
  • 1 liten morot, skivad eller strimlad
  • 1 liten röd paprika, skivad
  • 1/2 liten zucchini, skivad
  • 1/2 liten rödlök, skivad
  • 1 knippe färsk spenat eller annan grönsak efter smak
  • Salt och peppar, efter smak

Tillagning:

  1. Koka fullkornsriset enligt anvisningarna på förpackningen och ställ åt sidan.

  2. För att marinera tofun, blanda olivolja, sojasås, vitlökspulver, ingefärapulver och paprikapulver i en skål. Lägg tofun i marinaden och låt stå i minst 10-15 minuter.

  3. Värm en stekpanna eller grillpanna på medelhög värme. Lägg tofun i pannan och stek i 3-4 minuter på varje sida, eller tills den är gyllenbrun och krispig. Ta bort tofun från pannan och ställ åt sidan.

  4. I samma panna, tillsätt lite mer olivolja om det behövs och stek morötter, paprika, zucchini och rödlök i några minuter tills grönsakerna är mjuka men fortfarande krispiga.

  5. Skapa din grönsaksbowl: Lägg riset i botten av en skål, toppa med stekt tofu och grönsaker, och lägg till lite spenat eller annan grönsak efter smak. Krydda med salt och peppar om det behövs.

Vad är skillnaden på Bra Mat och  Dålig Mat ?

Lins- och svampbolognese med zucchininudlar

Vegetariskt recept på linser som serveras i en skål

Ett näringsrikt vegetariskt recept på linser.

Ingredienser – 1 portion:

  • 70 g gröna linser (okokt vikt)
  • 250 g färska champinjoner, skivade
  • 1/2 gul lök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 dl krossade tomater
  • 200 g zucchini
  • 100 g fast tofu
  • Salt och peppar
  • Örter och kryddor efter smak (t.ex. basilika, oregano, timjan)

Tillagning:

  1. Koka linserna enligt förpackningens anvisningar. När de är färdiga, sila bort överflödigt vatten och ställ åt sidan.

  2. Värm olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt den finhackade löken och vitlöken och fräs tills de blir mjuka och genomskinliga, cirka 3-4 minuter.

  3. Tillsätt skivade champinjoner och stek i ytterligare 5 minuter tills de blir mjuka och vattnet de frigör har förångats.

  4. Rör i tomatpuré och krossade tomater. Låt blandningen sjuda på låg värme i cirka 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och örter.

  5. Under tiden, skär zucchinin i nudlar med hjälp av en spiralizer eller en potatisskalare. Koka zucchininudlarna i en kastrull med kokande vatten i cirka 2 minuter. Sila av och ställ åt sidan.

  6. Skär tofun i små tärningar och stek i en separat panna med lite olja tills den blir gyllenbrun på alla sidor.

  7. Blanda de kokta linserna och stekt tofu med svampbolognesen.

  8. Servera lins- och svampbolognesen över zucchininudlarna. Om du vill kan du toppa med lite färsk basilika eller annan ört innan servering.

Vi har underbart goda kycklingrecept också

Vegetarisk chili med bönor och bulgur

utsökt vegetariskt chili med bönor

Ett kryddstarkt vegetariskt recept på chili med bönor.

Ingredienser – 1 portion:

  • 30 g bulgur (okokt vikt)
  • 150 g svarta bönor, avrunna och sköljda (konserverade)
  • 150 g kidneybönor, avrunna och sköljda (konserverade)
  • 100 g fast tofu
  • 1/2 gul lök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1/2 msk olivolja
  • 150 g krossade tomater
  • 1/2 msk tomatpuré
  • 1/2 tsk spiskummin
  • 1/2 tsk paprikapulver
  • 1/2 tsk chilipulver
  • Salt och peppar
  • Färsk koriander eller persilja, hackad (valfritt)

Tillagning:

  1. Koka bulgur enligt anvisningarna på förpackningen. När det är färdigt, låt det vila och ånga av medan du förbereder resten av maträtten.

  2. Värm olivolja i en stor stekpanna eller gryta på medelvärme. Tillsätt den finhackade löken och vitlöken. Stek i 3-4 minuter tills löken blir mjuk och genomskinlig.

  3. Lägg till de avrunna och sköljda svarta bönorna och kidneybönorna i pannan. Tillsätt krossade tomater och tomatpuré. Rör om väl.

  4. Smula eller tärna tofun och tillsätt den till pannan. Rör om så att allt blandas väl.

  5. Tillsätt kryddorna (spiskummin, paprikapulver, chilipulver, salt och peppar) efter smak. Låt chiligrytan sjuda på låg värme i 10-15 minuter för att smakerna ska utvecklas och blandas väl.

  6. När chiligrytan är klar, servera den över den kokta bulgur. Garnera eventuellt med färsk koriander eller persilja.

Är du intresserad av proteinrika fiskrecept så kolla gärna dem också

Vegansk stroganoff med tempeh och potatismos

vegansk proteinrik stroganoff med tempeh som serveras med potatismos på en tallrik

Ett smakrikt vegetariskt recept på proteinrik stroganoff med tempeh som serveras med potatismos.

Ingredienser – 1 portion:

  • 130 g tempeh, skuren i bitar
  • 1/2 stor gul lök, finhackad
  • 1/2 msk tomatpuré
  • 1/2 grönsaksbuljongtärning
  • 2 msk sojagrädde
  • 50g färska champinjoner
  • 100 g potatis
  • 2 msk havremjölk
  • Salt och peppar

Tillagning:

  1. Koka potatisen i en kastrull med vatten tills den är mjuk. När den är klar, mosa potatisen och blanda i havremjölk, salt och peppar efter smak. Ställ åt sidan.

  2. Hetta upp olivolja i en stekpanna över medelhög värme. Tillsätt den finhackade löken och stek tills den är mjuk och genomskinlig. Tillsätt sedan de skivade champinjonerna och stek ytterligare i 2-3 minuter.

  3. Lägg tempehbitarna i stekpannan och stek tills de är gyllenbruna på alla sidor.

  4. Tillsätt tomatpuré och grönsaksbuljongtärning till stekpannan. Blanda väl och tillsätt lite vatten om det behövs för att få en såsliknande konsistens.

  5. Häll i sojagrädden och rör om. Låt stroganoffen puttra på låg värme i några minuter så att smakerna blandas väl. Smaka av med salt och peppar.

  6. Servera tempehstroganoffen över det varma potatismoset.

Vill du kanske ha kalorisnåla såser som tillbehör till din mat ?

Vegetarisk lasagne med spenat och champinjoner

proteinrik Vegetarisk lasagne med spenat och champinjoner som serveras på en tallrik

Ett klassiskt vegetariskt recept på lasagne med spenat och champinjoner.

Ingredienser – 1 portion:

  • 3 fullkornslasagneplattor
  • 100 g färsk spenat
  • 100 g champinjoner, skivade
  • 75 g keso
  • 50 g riven mozzarella
  • 1/2 gul lök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 150 g krossade tomater
  • 1/2 tsk torkad oregano
  • 1/2 tsk torkad basilika
  • 1/2 tsk salt
  • 1/4 tsk svartpeppar

Tillagning:

  1. Ställ  ugnen på  200 °C .
  2. Hetta upp olivolja i en stekpanna på medelhög värme. Tillsätt finhackad lök och vitlök, och stek tills löken är genomskinlig.
  3. Lägg i skivade champinjoner och stek tills de är mjuka. Tillsätt spenaten och stek tills den är mjuk. Ta bort från värmen och låt svalna något.
  4. I en annan kastrull, blanda krossade tomater, oregano, basilika, salt och peppar. Låt puttra i några minuter.
  5. I en ugnsform, bred ut ett tunt lager tomatsås på botten. Lägg ett lager lasagneplattor över såsen. Fördela hälften av spenat- och champinjonblandningen över plattorna och toppa med hälften av keson och en tredjedel av den rivna mozzarellan. Upprepa med ytterligare ett lager lasagneplattor, spenat- och champinjonblandning, keso och mozzarella.
  6. Täck den andra fyllningen med det sista lagret lasagneplattor. Bred ut resten av tomatsåsen på toppen och strö över den återstående mozzarellan.
  7. Täck lasagnen med aluminiumfolie och grädda i ugnen i 25 minuter. Ta bort folien och grädda i ytterligare 10-15 minuter, tills osten är gyllenbrun och bubblar.
  8. Låt lasagnen svalna i några minuter innan du serverar.

Nu när du har utforskat dessa fantastiska vegetariska recept och maträtter hoppas vi att du känner dig inspirerad att fortsätta din kulinariska resa. Men det finns mycket mer att upptäcka!

Ta gärna en titt på våra andra artiklar, där du hittar läckra kycklingrecept, smakrika fiskrecept och en samling av 10 kalorisnåla såser som kan förvandla vilken måltid som helst till något extra speciellt.

Oavsett vilken matpreferens du har, är vi säkra på att du kommer att hitta något som passar din smak och livsstil.