Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Kokning av potatis

Hur kokar man potatis ? – Perfekt varje gång

Att koka potatis är en grundläggande färdighet inom matlagning och det finns flera olika sätt att göra det på. Här är en omfattande guide för att koka potatis på bästa sätt.

Förberedelse av potatis:

1. Välj rätt typ av potatis. För kokning är potatis med hög stärkelsehalt, som exempelvis den klassiska sorten King Edward eller andra mjöliga potatissorter, bra val eftersom de har en tendens att bli mjuka och fluffiga när de kokas. Potatis med lägre stärkelsehalt, såsom färskpotatis eller vaxade potatisar, fungerar också bra men får en fastare konsistens efter kokning.

2. Skrubba potatisarna ordentligt för att ta bort smuts och eventuell jord. Om de är stora kan du skära dem i mindre bitar för att underlätta kokningen.

En samling färska potatisar på ett träbord.

Kokning av potatis:

Det finns flera metoder för att koka potatis, här är de vanligaste:

1. Traditionell kokning:
– Placera potatisarna i en kastrull och täck dem med kallt vatten.
– Tillsätt salt (ca 1 tsk salt per liter vatten) för smak.
– Koka potatisarna på medelhög värme tills de är mjuka och enkla att sticka igenom med en gaffel, vanligtvis tar det ca 15-20 minuter beroende på storlek.
– Häll av vattnet och låt potatisarna svalna något innan du serverar dem.

2. Ångkokning:
– Placera potatisarna i en ångbehållare eller ånginsats ovanför kokande vatten.
– Täck ångkärlet med ett lock och låt potatisarna ångas tills de är mjuka, vilket tar cirka 20-30 minuter beroende på storlek. Detta är en hälsosammare metod eftersom mer näringsämnen bevaras.

3. Tillaga i mikrovågsugn:
– Skär potatisarna i mindre bitar och placera dem i en mikrovågssäker skål tillsammans med lite vatten.
– Täck skålen med ett lock eller plats plastfolie över och koka på hög effekt i 5-7 minuter tills potatisarna är mjuka. Håll koll på dem för att undvika överkokning.

Koktid för potatis kan variera beroende på storlek och typ av potatis, så det är alltid bäst att sticka en gaffel eller en kniv i potatisen för att testa hur mjuk den är.

Vad gör man med potatisen när de är klara ?

När potatisarna är färdigkokta kan du servera dem som de är eller använda dem som bas för andra rätter. Du kan skapa en klassisk potatismos genom att mosa dem tillsammans med smör och mjölk. Du kan också använda dem i potatissallader, steka dem eller grilla dem för att ge extra smak och textur.

Potatismos

Vad kan du göra med kokt potatis ?

1. Potatismos: Mosa den varma kokta potatisen och blanda den med smör, mjölk eller grädde, salt och peppar för att skapa en krämig och len potatismos. Du kan också lägga till andra ingredienser som vitlök, ost eller örter för extra smak.

2. Potatissallad: Skiva eller tärna den avsvalnade kokta potatisen och blanda med en dressing av majonnäs, senap, vinäger, örter och eventuellt hackade grönsaker som lök, sallad och paprika. Låt salladen vila i kylskåp i några timmar för att smakerna ska sätta sig.

3. Stekta potatisar: Skär den kokta potatisen i mindre bitar och stek den i lite olja eller smör tills den får en krispig yta. Krydda med salt, peppar och örter efter smak.

4. Potatisgratäng: Skiva den kokta potatisen tunt och lägg den i lager i en ugnsform. Häll över en blandning av grädde eller mjölk, ost, vitlök och örter. Gratinera i ugnen tills toppen är gyllene och potatisen är mjuk.

5. Potatisomelett: Tärna den kokta potatisen och stek den med lök och eventuellt andra grönsaker som paprika, svamp eller spenat. Häll över uppvispade ägg och stek tills omeletten har stelnat. Toppa med ost eller örter om du vill.

6. Potatispaj: Mosa den kokta potatisen och blanda med ägg, grädde, kryddor och eventuella fyllningar som skinka, bacon eller grönsaker. Häll smeten i en pajform och baka tills pajen har blivit gyllene och fast.

7. Potatissoppa: Koka ihop tärnad kokt potatis med grönsaksbuljong, lök, vitlök och eventuellt andra grönsaker som morot eller purjolök. Mixa soppan slät och tillsätt eventuellt grädde eller mjölk för en krämig konsistens.

Förvaring av överbliven kokt potatis:

1. Låt den kokta potatisen svalna helt innan du förvarar den. Placera den i en lufttät behållare eller täck den med plastfolie eller aluminiumfolie.
2. Förvara potatisen i kylskåpet vid en temperatur mellan 1-4 °C. Den kan hålla sig i kylskåpet i upp till 3-4 dagar.
3. Undvik att förvara den kokta potatisen vid rumstemperatur, då den kan försämras snabbare.

Hur skalar man potatis ?

1. Tvätta potatisarna noggrant under rinnande vatten för att ta bort smuts och eventuell jord.
2. Använd en potatisskalare för att skala potatisen. Håll potatisskalaren i ena handen och potatisen i den andra.
3. Placera potatisskalarens skarpa sida mot potatisskalen och skjut den försiktigt längs potatisen.
4. Applicera lite tryck när du drar skivaren längs potatisen, men var försiktig så att du inte skär för djupt och förlorar för mycket potatis.
5. Roterande potatisen medan du skalar kan hjälpa till att få en jämn skalning runt hela potatisen.
6. Ta bort eventuella missade områden med skal

Sammanfattning

Att koka potatis är en grundläggande färdighet inom matlagning och det finns flera metoder att välja mellan. Välj den bästa metoden för dina behov och förbered potatisarna genom att tvätta och skära dem om det behövs. Koka potatisarna tills de är mjuka och testa med en gaffel för att säkerställa att de är färdiga. Slutligen, servera eller använd dem i olika rätter för att njuta av deras mångsidiga smak och textur.