Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

En samling färska potatisar på ett träbord.

Kalorier i Potatis – Vi har tabellen

Potatis är en av de mest älskade råvarorna i matlagning runt om i världen. Denna mångsidiga knöl används i allt från soppor och gratänger till pommes frites och puréer. Men vad är det egentligen för näringsvärde i potatis? Och hur passar kalorier i potatis in i en hälsosam kost? I denna artikel kommer vi att utforska potatisens näringsinnehåll och fördelarna med att inkludera den i din kost.

Potatis och kalorier

För det första, låt oss reda ut hur många kalorier det finns i potatis. En medelstor potatis (ca. 180 gram) innehåller ungefär 164 kalorier. Detta inkluderar 4,3 gram protein, 36,6 gram kolhydrater och 0,2 gram fett.

Om vi fokuserar på kaloriinnehållet per 100 gram okokt potatis, så innehåller den 91 kalorier, 2,0 gram protein, 20 gram kolhydrater och 0,1 gram fett.

Det är viktigt att notera att tillagningssättet också påverkar kaloriinnehållet i potatis. Till exempel kommer friterade eller vällagade potatisrätter, som pommes frites och råstpotatis, att innehålla mer kalorier än kokt potatis tack vare det högre fettinnehållet från matoljan.

Näringsämnen i potatis

Potatis är inte bara en källa till kalorier – de är också fulla av viktiga näringsämnen som kroppen behöver. Dessa inkluderar kostfiber, vitaminer och mineraler som vitamin C, B-vitaminer, kalium, magnesium och fosfor.

Kostfiber är viktigt för god matsmältning och hjälper dig att känna dig mätt, vilket kan förebygga överätning. Vitamin C är en kraftfull antioxidant och viktigt för immunförsvaret, medan B-vitaminer är nödvändiga för energiproduktion och normal nervfunktion. Även kalium spelar en avgörande roll för att reglera blodtryck och hjärtfunktion.

Potatis är en stärkelserik grönsak, vilket innebär att de innehåller en stor mängd kolhydrater. Men den största delen av kolhydraterna i potatis består av komplexa kolhydrater, vilket innebär att de är långsammare att brytas ner och absorberas av kroppen än enkla sockerarter. Detta gör potatis till en bra källa till energi som frigörs långsamt i kroppen.

En samling färska potatisar på ett träbord.

Kaloritabell för Potatis

Potatisens storlekViktKalorier
Liten100 g91
Medel180 g164
Stor250 g228

Potatis i din kost

Potatis kan enkelt integreras i din kost och användas som en bas för många olika måltider. Du kan välja att koka, ånga, baka eller rosta potatis, och när det gäller kryddor och smaker är möjligheterna näst intill oändliga. En bra tumregel är dock att undvika fritering, eftersom det ökar fett- och kaloriinnehållet betydligt.

För att få det mesta av potatisens näringsämnen bör du även äta skalet, som innehåller största delen av fibrerna och många av de viktiga vitaminerna och mineralerna.

Vem kan vägleda dig i din hälsosamma kost?

För en mer personlig och professionell vägledning i att inkludera potatis och andra näringsrika livsmedel i din kost, överväg att bli medlem på reFitness. Deras erfarna team av tränare och dietister kan ge dig den rådgivning och stöd du behöver för att uppnå en hälsosam och balanserad livsstil.

Sammanfattning

Kalorier i potatis är något som vi inte bör vara rädda för att inkludera i vår kost. Potatis är en näringsrik och mångsidig råvara som kan bidra med viktiga näringsämnen och energi till våra måltider, givet att vi väljer hälsosamma tillagningsmetoder. Så, var inte rädd för att njuta av potatisens goda smak och fördelar – men kom ihåg att balansera din kost med andra frukter, grönsaker och proteinkällor för att säkerställa en varierad och hälsosam kost.