Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Person som fyller i sitt personliga träningskontrakt

Skapa ett Personligt Träningskontrakt för att Boosta Motivationen

Att ta första steget mot en livsstilsförändring är en sak, men att hålla motivationen och göra det nödvändiga arbetet över tid kan vara en verklig utmaning. Ett personligt träningskontrakt hjälper till i din livsstilsförändring. Idrottspsykologer och beteendevetare har lagt ner mycket tid på att utveckla verktyg för att hjälpa individer att bygga upp och bibehålla sin motivation (1).

Vilken strategi som fungerar bäst beror både på personen och den specifika situationen, men det är definitivt värt att prova. En studie visade att personer som lyckades bibehålla en hälsosam livsstil ökade från 50 till 85 % när en motivationsstrategi användes (2).

Ett kraftfullt verktyg för att hålla motivationen uppe är att skriva ett personligt träningskontrakt med dig själv. Ett sådant kontrakt bör kännas meningsfullt och realistiskt att uppnå.


Enkel Guide i 5 Steg hur man skapar sitt egna personliga träningskontrakt:

1.Sätt upp ett tydligt mål

Ditt kontrakt bör börja med det du vill åstadkomma, som att gå ner 15 kg, bli 20 kg starkare i knäböj eller springa milen under 48 minuter. Målet bör vara meningsfullt, realistiskt och utmanande nog för att motivera dig.

2.Ange en tidsram

Utan en tidsgräns finns risken att du skjuter upp arbetet till ”imorgon”. Tidsramen bör baseras på ditt mål och kräver att du eller din tränare har tillräckligt med kunskap. Till exempel, om målet är att gå ner 15 kg kan en rimlig tidsram vara sex månader.

3.Planera dina aktiviteter

Du har nu ditt mål och en deadline, så nu är det dags att bestämma vilka aktiviteter som behövs. Om målet är viktminskning kan du behöva en kostplan som leder till kaloriunderskott och en styrketräningsrutin för att öka kroppens förmåga att förbränna fett (3).

4.Bestäm belöningar och konsekvenser

Beteendeförstärkning med belöningar för önskade beteenden och konsekvenser för oönskade beteenden kan hjälpa dig att träna och äta rätt. Du kan till exempel belöna dig med ett nytt klädesplagg för att nå ditt första delmål och avsätta tid för serietittande om du fullföljer veckans träningspass och kostplan. En rimlig konsekvens kan vara extra hushållsarbete, men om det skapar ångest kan du välja att hoppa över det.

5.Granska och skriv under

Det sista steget är att noggrant läsa igenom kontraktet och se till att du är nöjd med innehållet. Tveka inte att göra justeringar om något känns orimligt, till exempel om du var överambitiös när du satte upp tidsplanen eller hur ofta du skulle träna. Efter eventuella justeringar är det dags att skriva under kontraktet och göra ditt bästa för att respektera avtalet.


Nu kan du skapa ett personligt träningskontrakt som hjälper dig att bibehålla motivationen och göra de nödvändiga förändringarna i din livsstil. Kom ihåg att anpassa kontraktet efter dina egna behov och mål, så att det blir en meningsfull och realistisk vägledning för dig på din resa mot bättre hälsa och välmående.

Referenser

  • Berger B (2015) Foundations of exercise psychology, 3. ed. Morgantown, W. Va. : Fitness Information Technology
  • Dishman R, Buckworth J (1996) Increasing physical activity: a quantitative synthesis, Med Sci Sports Exerc. 28(6):706-19.
  • Harrison B, Leinwand L (2008) Fighting Fat with Muscle: Bulking Up to Slim Down, Cell Metabolism, 7(2), 97-98