Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Hälsosamma och krispiga riskakor staplade på ett bord

Kalorier i Riskaka – Lättillgängligt snack

Riskaka, eller risgrynspuffar som de också kallas, har blivit ett populärt alternativ till traditionella snacks såsom chips eller popcorn. De lockar med sitt låga kaloriinnehåll, vilket får dem att passa utmärkt i en hälsosam och balanserad kost. Men hur många kalorier finns det i en riskaka och är de verkligen så hälsosamma som de framstår? I den här artikeln kommer vi att utforska kaloriinnehållet i riskakor och hur de kan passa in i en hälsosam kost samt tips på hur du kan använda riskakor i olika maträtter.

Kalorier i riskaka

Riskakor är gjorda av puffat ris, som pressas samman för att bilda en kaka. De kan vara naturella eller smaksatta med exempelvis salt, choklad, honung eller kryddor. Kaloriinnehållet i riskakor varierar beroende på storlek och smaksättning men en genomsnittlig riskaka på cirka 10 gram innehåller ungefär 35-45 kalorier.

För en naturell riskaka (10 gram) innehåller näringsvärdet följande:

– Protein: Cirka 0,7 gram
– Kolhydrater: Cirka 8 gram
– Fett: Cirka 0,3 gram
– Kostfiber: Cirka 0,5 gram

Riskakor innehåller några vitaminer och mineraler, men dessa finns i mycket små mängder. De är inte en betydande källa till näring i kosten, och bör ses mer som ett lågkalorieralternativ till andra snacks.

Hälsosamma och krispiga riskakor staplade på ett bord

Kaloritabell för riskaka

StorlekKalorier
10 gram riskaka35-45
20 gram riskaka70-90
30 gram riskaka105-135

Riskaka i kosten

Riskakor kan vara ett bra val för dem som försöker minska sitt kaloriintag och söker en lätt, krispig snack. De är också glutenfria och passar utmärkt för dem som är känsliga för gluten eller följer en glutenfri kost. Här är några tips på hur du kan inkludera riskakor som en del av din hälsosamma kost:

1. Toppa riskakor med mager ost, skinka och grönsaker för en snabb och nyttig lunchalternativ.
2. Smula riskakor och använd dem som ett paneringsalternativ istället för brödsmulor när du steker fisk, kyckling eller tofu.
3. Använd riskakor i stället för bröd för att göra en lättare variant av smörgåsar och wraps. Fyll dem med ditt favoritalternativ av protein, grönsaker och sallad för en smakrik och hälsosam måltid.

Sammanfattning

Kaloriinnehållet i riskakor är relativt lågt, och de erbjuder därför ett bra snabbval för dem som vill ha en krispig, lätt snack. Det är viktigt att komma ihåg att riskakor inte är en stor källa till vitaminer och mineraler, så det är viktigt att se till att din övriga diet är näringsrik och varierad. Genom att kombinera riskakor med nyttiga pålägg och ingredienser kan de bli en välsmakande och kalorisnål del av din kost.

Bli medlem hos oss och få tillgång till PT Online för en hälsosam livsstil

Vill du ha ytterligare hjälp för att förbättra din kost och träning? Bli medlem hos oss på reFitness och få tillgång till vår PT Online-tjänst, som erbjuder över 1000 delikata och hälsosamma recept. När du blir medlem får du även individuellt anpassade kostscheman och träningsprogram som passar dina behov och mål. Gör din hälsosamma livsstil enklare och roligare genom att bli en del av reFitness-familjen idag.