Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Popcorn i en skål

Kalorier i Popcorn – 3 Olika Tillagningssätt

Popcorn har länge varit en favorit när det gäller snacks. Det är en klassisk rätt vid biobesök, familjekvällar och evenemang. Men hur många kalorier finns det i popcorn och är det verkligen ett hälsosamt alternativ? I den här artikeln kommer vi att utforska kaloriinnehållet i popcorn och se hur det passar in i en balanserad kost.

Kalorier i popcorn

Mängden kalorier i popcorn varierar beroende på hur det tillagas och vilka smaktillsatser som används. Oftast beror det också på om popcornet är mikropoppade, air-poppade eller kokta i olja. Generellt sett innehåller dock air-poppade popcorn färre kalorier och mindre fett än de som kokas i olja eller mikropoppas. Följande är en översikt över kaloriinnehållet i olika typer av popcorn:

– Luftpoppade popcorn: Torkade popcornkärnor poppas med varm luft, vilket resulterar i en krispig och lätt konsistens. En portion på 100 gram av air-poppade popcorn innehåller cirka 387 kalorier, 13 gram protein, 78 gram kolhydrater och 4,3 gram fett.

– Oljepoppade popcorn: Popcorn som tillagas i olja har ofta fler kalorier och högre fettinnehåll än air-poppade varianter. En påse oljepoppade popcorn på 100 gram ger ungefär 535 kalorier, 7,6 gram protein, 59 gram kolhydrater och 32 gram fett.

– Mikropoppade popcorn: Det här alternativet kan ha varierande kaloriinnehåll, eftersom fetthalten beror på den specifika förpackningen och ingredienserna. En genomsnittlig påse mikropoppade popcorn på 100 gram innehåller cirka472 kalorier, 8 gram protein, 47 gram kolhydrater och 28 gram fett.

Självklart kommer smaktillsatser som socker, salt och smör också att påverka popcornets kaloriinnehåll. Därför rekommenderas det att hålla tillsatserna till ett minimum om du vill hålla ditt kaloriintag lågt.

Kaloritabell för popcorn

Typ av popcornMängdKalorier
Luftpoppade100 g387
Oljepoppade100 g535
Mikropoppade100 g472
Popcorn på ett bord

Popcorn och hälsa

ro det eller ej, popcorn kan faktiskt vara ett hälsosamt snacksalternativ – om det tillagas rätt och konsumeras i måttliga mängder. Trots deras kaloriinnehåll innehåller popcorn nämligen en mängd olika näringsämnen, inklusive magnesium, fosfor, zink och vitamin B-komplex. Popcorn är också en bra källa till kostfiber, vilket hjälper mag-tarmfunktionen och bidrar till en ökad mättnadskänsla.

För att maximera de hälsofördelarna med popcorn rekommenderas det att välja air-poppade eller lågfett-varianter och undvika överdriven användning av salt, socker och smör. Om du letar efter andra hälsosamma snacksalternativ kan du även prova frukt, grönsaksstavar eller nötter.

5 intressanta fakta om popcorn

1. Popcorn är det enda kornet som faktiskt kan ”poppa” på grund av dess unika rogna som tål hög värme och skapar ånga som får kärnan att explodera.

2. Arkeologer har funnit bevis för att popcorn konsumerades redan för över 5000 år sedan av forntida civilisationer i Amerika.

3. April 7 firas som National Popcorn Day i USA, vilket är en hyllning till detta populära snacks.

4. Världsrekordet för det största popcornet som någonsin har poppats är en kärna som mätte 61 centimeter i omkrets.

5. Popcorns vetenskapliga namn är Zea Mays Everta och är en av de få kornsorter som kan poppa och förvandlas till det välkända ”poppade” tillståndet.

Fitnesstips och medlemskap

Om du vill optimera din övergripande hälsa och samtidigt njuta av dina favoritsnacks, kan du överväga att gå med i ett träningscenter för att få regelbunden motion och en personlig träningsplan anpassad till dina behov. En sådan möjlighet erbjuds på reFitness , där du kan hitta anpassade träningsprogram och få professionell rådgivning för att hjälpa dig att nå dina träningsmål.

Sammanfattning

När det gäller kalorier i popcorn kan det vara en bra idé att välja air-poppade varianter och minimera användningen av smaktillsatser för att hålla kaloriintaget lågt och bevara popcornets hälsosamma egenskaper. Genom att kombinera detta snacksalternativ med regelbunden träning kan du njuta av dina favoriträtter samtidigt som du gör bra val för din hälsa och livsstil.