Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

En grillad laxfilé

Kalorier i Lax – Näringsrik och Smakrik

Lax anses vara en av de mest näringsrika fiskarterna som finns, och den är rik på både protein och hälsosamma fetter. Men hur många kalorier innehåller lax och hur kan den passa in i en hälsosam kost? Låt oss ta reda på det.

Kalorier i Lax

Lax är en fettrik fisk, men det är en av de hälsosammaste och mest välbekanta naturliga källorna till omega-3 fettsyror. Genom att inkludera lax i vår kost får vi många hälsofördelar, som lägre blodtryck, minskad inflammation och förbättrad hjärnhälsa. Kaloriinnehållet varierar beroende på hur laxen tillagas och vilken typ av lax det är.

För färsk, rå lax är näringsinnehållet följande per 100 gram:

– 208 kalorier
– 20 gram protein
– 13 gram fett (varav en stor del är enkelomättade och fleromättade fettsyror)

Om du istället väljer att äta rökt lax, ser näringsinnehållet lite annorlunda ut. Per 100 gram innehåller rökt lax:

– 182 kalorier
– 27 gram protein
– 9 gram fett

Som du ser är kaloriinnehållet något lägre än för den färska laxen, och proteinmängden är högre.

En grillad laxfilé

Kaloritabell för lax

Typ av laxMängdKalorier
Färsk100 g208
Färsk150 g312
Färsk200 g416
Rökt100 g182
Rökt150 g273
Rökt200 g364

Lax och hälsa

Lax är bra för vår hälsa på flera sätt. De omega-3 fettsyror som laxen är rik på hjälper till att skydda hjärtat och kan minska symptom på åderförkalkning, såsom högt blodtryck och inflammation. Lax innehåller också höga halter av vitamin D och B-vitaminer, särskilt B12, vilket är viktigt för en normal nervfunktion och celldelning.

Proteinet i lax är av hög kvalitet, vilket innebär att det har alla essentiella aminosyror som kroppen behöver för att växa och reparera. Det är därför en utmärkt proteinkälla för såväl träning som viktminskning. reFitness medlemskap kan hjälpa dig att planera en kost som inkluderar hälsosamma, proteinrika recept, så att du får den näring du behöver för att hålla dig i form.

Lax i kosten

För att förbereda och njuta av lax på hälsosamma sätt kan du prova några av de proteinrika och smakrika recepten på fiskrecept från reFitness-bloggen. Du kan till exempel grilla, steka eller ångkoka lax för att maximera dess näringsinnehåll och smak. Om du är ute efter kalorisnåla och smakfulla såser att komplettera din lax, gå till 10 kalorisnåla såser och prova någon av dem med din laxrätt.

Sammanfattning

Lax är en utmärkt källa till kalorier, protein, nyttiga fetter och vitaminer, vilket gör det till ett värdefullt tillskott för en hälsosam och balanserad kost. Både färsk och rökt lax erbjuder varierande kaloriinnehåll och näringsfördelar, så det är bra att inkludera båda typerna i din kost. Det är lätt att laga och kan avnjutas på många sätt, så det är dags att lägga till kalorier lax i din meny och dra nytta av dess fantastiska hälsofördelar.