Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Färska granatäpplen på ett träbord

Kalorier i Granatäpple

Granatäpple är en exotisk och läcker frukt som blivit alltmer populär på grund av dess unika smak och de många hälsofördelarna den erbjuder. Men är granatäpplen verkligen så nyttiga som de sägs vara? I denna artikel kommer vi att fördjupa oss i granatäpplets näringsvärde och hur denna fantastiska frukt kan vara en värdefull del av en hälsosam kost.

Är granatäpplen nyttiga?

Svaret är ja – granatäpplen är mycket nyttiga och kan bidra med en mängd olika hälsofördelar. Denna frukt är rik på vitaminer, mineraler, antioxidanter och fiber, vilket gör den till en utmärkt källa till näring för din kropp.

Vilka nyttiga ämnen innehåller granatäpplen?

Granatäpplen är mycket näringsrika och innehåller en mängd olika vitaminer och mineraler som:

1. Vitamin C: En kraftfull antioxidant som hjälper kroppen att bekämpa skador orsakade av fria radikaler, stärker immunförsvaret och främjar hudens hälsa.
2. Vitamin K: Viktigt för blodkoagulation och skeletthälsa.
3. Folsyra (vitamin B9): Nödvändigt för DNA-syntes och celltillväxt, samt för hjärnans hälsa och humörreglering.
4. Kalium: Hjälper till att reglera blodtryck, nerv- och muskelfunktion och hydrering.
5. Kalcium: Viktigt för starka tänder och ben samt nerver och muskler.

Utöver dessa vitaminer och mineraler innehåller granatäpple också betydande mängder antioxidanter – särskilt polyfenoler såsom ellagitannin och antocyaniner. Dessa antioxidanter har visat sig ha många positiva effekter på hjärta- och kärlhälsa, blodtryck, inflammation och kan även minska risken för cancer.

Färska granatäpplen på ett träbord

Kaloritabell för granatäpple

Granatäpple är inte bara fyllt med viktiga näringsämnen – det är också en relativt kalorisnål frukt. En kopp granatäpplekärnor (ca 174 gram) innehåller ungefär 144 kalorier. Detta inkluderar 2,9 gram protein, 32,5 gram kolhydrater, 3,4 gram kostfiber och en försumbar mängd fett.

Om vi fokuserar på kaloriinnehållet per 100 gram granatäpplekärnor, så innehåller de ca 83 kalorier, 1,7 gram protein, 18,7 gram kolhydrater, 2,0 gram kostfiber och mindre än 1 gram fett.

Med sina näringsrika kärnor och låga kaloriinnehåll är granatäpple en utmärkt frukt att inkludera i din kost för att öka ditt intag av vitaminer, mineraler och antioxidanter utan att öka ditt dagliga kaloriintag avsevärt.

ViktKalorier
50 g41
100 g83
150 g124

Vad är granatäpple bra för?

Granatäpple är bra för en rad olika hälsoaspekter, tack vare dess imponerande innehåll av näringsämnen och antioxidanter. Här är några av de mest kända fördelarna med att konsumera granatäpple:

1. Hjärthälsa: Granatäpplets antioxidanter, särskilt polyfenoler, har visat sig ha positiva effekter på hjärthälsan genom att förbättra blodcirkulationen och minska inflammation i blodkärlen. Detta kan i sin tur leda till lägre blodtryck och minskad risk för hjärtsjukdomar.

2. Cancerförebyggande: Några studier tyder på att granatäpple kan ha cancerbekämpande egenskaper, särskilt när det gäller prostatacancer och bröstcancer.

3. Immunförsvar: Med sitt rika innehåll av vitamin C och antioxidanter kan granatäpple bidra till att stärka immunförsvaret och skydda kroppen mot infektioner och sjukdomar.

4. Antioxidanter: Granatäpplets rika innehåll av antioxidanter hjälper till att skydda kroppens celler från skador orsakade av fria radikaler, vilket kan leda till för tidigt åldrande, inflammation och kroniska sjukdomar.

5. Matsmältning: Fiber i granatäpple kan hjälpa till att förbättra matsmältningen och förebygga förstoppning.

Är granatäppeljuice nyttigt?

Ja, granatäppeljuice är nyttigt eftersom det innehåller många av de samma näringsämnen och antioxidanter som själva frukten. Det är dock viktigt att välja en juice av hög kvalitet, helst utan tillsatt socker eller konserveringsmedel, för att maximera hälsofördelarna.

Observera att granatäppeljuice kan ha högre sockerhalt än färsk frukt, så det är bäst att undvika överkonsumtion. Om möjligt, välj att äta den hela frukten för att få mer fiber och mindre socker.

Hur skalar man ett granatäpple?

Skala och ta ut kärnorna från ett granatäpple kan vara lite klurigt, men här är en enkel metod för att göra det:

1. Skölj granatäpplet under kallt vatten och torka det med en ren handduk.
2. Skär av den översta delen av granatäpplet med en vass kniv, ungefär 1-2 centimeter ned från toppen.
3. Skär försiktigt längs de naturliga åsar som löper från toppen till botten av granatäpplet, men skär endast igenom skalet och inte djupt in i frukten.
4. Böj försiktigt granatäpplet utåt längs dessa snitt för att dela det i sektioner.
5. Fyll en stor skål med kallt vatten och lägg granatäpplesektionerna i vattnet. Bryt försiktigt loss kärnorna under vattenytan – detta hjälper till att förhindra att saften stänker och fläckar dina kläder eller omgivningar.
6. När alla kärnor har tagits ut, sila bort de vita membranen och töm skålen på vatten. Du har nu en skål med granatäpplekärnor att njuta av!

Hur ska färska granatäpplen förvaras?

1. Rumstemperatur: Om du planerar att konsumera granatäpplet inom några dagar kan du förvara det i rumstemperatur. Placera det på en torr och sval plats, borta från direkt solljus.

2. Kylskåp: För längre förvaring, lägg granatäpplet i en plastpåse och förvara det i grönsakslådan i kylskåpet. Det kan hålla i upp till tre veckor på detta sätt.

3. Skalade kärnor: Men om du redan har skalat granatäpplet och tagit ut kärnorna, placera dem i en lufttät behållare och förvara dem i kylskåpet, där de kan hålla i upp till fem dagar.

Kan granatäppelkärnor frysas?

Ja, granatäppelkärnor kan frysas, vilket är en bra lösning om du inte planerar att äta dem inom en snar framtid. För att frysa granatäppelkärnor, följ dessa enkla steg:

1. Sprid ut kärnorna på en bakplåt med bakplåtspapper.
2. Förvara bakplåten i frysen i några timmar tills kärnorna är helt frysta.
3. Överför de frysta kärnorna till en fryspåse eller lufttät behållare och märk upp den med datum.
4. Förvara i frysen i upp till tre månader.

Bli medlem hos oss och få tillgång till PT Online för en hälsosam livsstil

Vill du ha ytterligare hjälp för att förbättra din kost och träning? Bli medlem hos oss på reFitness och få tillgång till vår PT Online-tjänst, som erbjuder över 1000 delikata och hälsosamma recept. När du blir medlem får du även individuellt anpassade kostscheman och träningsprogram som passar dina behov och mål. Gör din hälsosamma livsstil enklare och roligare genom att bli en del av reFitness-familjen idag.

Sammanfattning

Granatäpple är en näringsrik och hälsosam frukt som inte bara är en vacker tillsats till din kost, men också erbjuder en rad hälsofördelar för hjärtat, immunförsvaret och mer. Genom att inkludera granatäpple och granatäppeljuice i din kost kan du dra fördel av dess hälsofrämjande egenskaper och njuta av en utsökt och färgstark källa till näring.