Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Blomkål-på-skärbräda

Kalorier i Blomkål – God Lågkalorigrönsak

Blomkål är en populär och näringsrik grönsak som har blivit allt mer uppskattad både för dess mångsidighet och dess låga kaloriinnehåll. Men hur många kalorier finns det i blomkål och hur kan denna grönsak passa in i en hälsosam kost? I den här artikeln kommer vi att utforska kaloriinnehållet i blomkål samt dess hälsofördelar och användningsområden.

Kalorier i blomkål

Blomkål är en lågkalorigrönsak som kan användas på många olika sätt i kosten. En portion på cirka 100 gram blomkål innehåller endast cirka 25 kalorier. Att tänka på är naturligtvis att kaloriinnehållet påverkas av hur grönsaken tillagas och vilka ingredienser som används tillsammans med den.

En portion blomkål (100 gram) innehåller följande näringsvärden:

– Protein: 2 gram
– Kolhydrater: 5 gram
– Fett: mindre än 1 gram
– Kostfiber: 2 gram

Blomkål är också rik på vitaminer och mineraler såsom:

– Vitamin C: Cirka 77% av rekommenderat dagligt intag (RDI)
– Vitamin K: Cirka 20% av RDI
– Folsyra: Cirka 14% av RDI
– Kalium: Cirka 9% av RDI

För att få en bättre förståelse för kalorier och hur de påverkar din vikt, besök vår guide till kaloriintag.

Blomkål-på-skärbräda

Kaloritabell för blomkål

Vikt (rå)Kalorier
100 gram25
200 gram50
300 gram75

Blomkål i kosten

Blomkål kan användas på många olika sätt i matlagning och är en populär grönsak bland dem som följer lågkolhydratkost, såsom ketogen eller LCHF-diet. Här är några exempel på hur du kan inkludera blomkål som en del av din hälsosamma kost:

1. Blomkålris: Använd en matberedare för att finhacka rå blomkål och skapa ett risliknande utseende som kan användas i olika maträtter som ersättning för vitt ris.
2. Blomkålsgratäng: Koka blomkålsbuketter och gör en lättare gratäng med lågfett ostsås, kryddor och eventuellt andra grönsaker.
3. Ugnsrostad blomkål: Skär blomkål i buketter och blanda med olivolja, kryddor och eventuellt vitlök. Grädda i ugnen tills blomkålen är mjuk och gyllenbrun.
4. Blomkålspizza: Blanda riven blomkål med ägg och ost för att skapa en lågkalori-, lågkolhydratpizzabotten. Toppa med dina favoritingredienser och grädda i ugnen.

För mer inspiration om kalorisnåla såser att ha till blomkål, kolla in vår artikel om 10 kalorisnåla såser under 50 kcal per portion.

Bli medlem hos oss och få tillgång till PT Online för en hälsosam livsstil

Vill du ha ytterligare hjälp för att förbättra din kost och träning? Bli medlem hos oss på reFitness och få tillgång till vår PT Online-tjänst, som erbjuder över 1000 delikata och hälsosamma recept. När du blir medlem får du även individuellt anpassade kostscheman och träningsprogram som passar dina behov och mål. Gör din hälsosamma livsstil enklare och roligare genom att bli en del av reFitness-familjen idag.

Sammanfattning

Kaloriinnehållet i blomkål är lågt, vilket gör den till en utmärkt ingrediens för dem som vill hålla koll på kaloriintaget och äta hälsosamt. Dessutom är blomkål rik på vitaminer och mineraler som bidrar till en god övergripande hälsa. Genom att experimentera med olika recept och tillagningssätt kan blomkål bli en nyttig och välsmakande del av din kost.