Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Skål med färska, färgglada äpplen i olika storlekar och sorter

Kalorier i Äpple – Allt du behöver veta

Äpplen är en populär och smakrik frukt som är en favorit bland många. De är inte bara lätta att äta och transportera, utan är också kända för sina hälsofördelar. Men hur många kalorier finns det i ett äpple? Och hur passar äpplen in i en hälsosam kost? Låt oss utforska ämnets detaljer.

Äpplen och kalorier

Ett medelstort äpple som väger cirka 150 gram innehåller ungefär 80 kalorier. Detta inkluderar 0,3 gram protein, 20 gram kolhydrater och 0,2 gram fett. Om vi tittar på kaloriinnehållet per 100 gram äpple (ätlig del – utan kärnor och stjälk), så är det 53 kalorier, 0,3 gram protein, 13,8 gram kolhydrater och 0,2 gram fett.

Äpplen är också en bra källa till kostfiber, vilket är viktigt för en god matsmältning och hjälper till att hålla dig mätt längre. Dessutom innehåller äpplen en mängd vitaminer och mineraler, inklusive vitamin C, Kalium och A-vitamin.

Sorter av äpplen

Det finns många olika sorter av äpplen, och kaloriinnehållet kan variera något mellan dem. Generellt sett varierar dock inte kaloriinnehållet mycket mellan de olika sorterna. När det gäller smak, textur och näringsinnehåll, kan det däremot finnas stor variation. Vissa sorters äpplen är söta, medan andra är syrliga, och de flesta har en knaprig konsistens.

Skål med färska, färgglada äpplen i olika storlekar och sorter

Kaloritabell för äpplen

Kalorier i olika storlekar av äpplen
Kaloriinnehållet varierar också beroende på äpplets storlek. Ett litet äpple (100 gram) innehåller 53 kalorier, medan ett stort äpple (200 gram) innehåller 106 kalorier.

Äpplets storlekViktKalorier
Litet100 g53
Medel150 g80
Stort200 g106

Äpplen och hälsa

Äpplen är kopplade till flera hälsofördelar, tack vare deras höga innehåll av kostfiber, vitaminer och mineraler. De har också ett lågt glykemiskt index, vilket kan bidra till att reglera blodsockret och minska risken för typ 2-diabetes. Äpplen innehåller även antioxidanter, som skyddar kroppens celler från skador som orsakas av fria radikaler och kan hjälpa till att förebygga kroniska sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar och cancer.

Forskning har även visat att äta äpplen kan bidra till att främja viktnedgång och minska bukfetma. Detta beror delvis på att äpplen har ett högt innehåll av vatten och fiber, vilket kan hjälpa till att öka mättnadskänslan och därmed minska det totala kaloriintaget.

Äpplen i kosten

Äpplen är en mångsidig frukt som kan ätas på många olika sätt. De kan ätas råa som ett mellanmål, blandas i yoghurt eller gröt, användas i sallader, bakas som en dessert eller användas som ingrediens i smoothies och juice. Oavsett hur du väljer att äta dina äpplen, är det viktigt att komma ihåg att de är en utmärkt källa till näringsämnen.

Sammanfattning

Äpplen är en näringsrik matkälla som innehåller en mängd olika vitaminer, mineraler och antioxidanter. Trots att de innehåller kalorier, är de en utmärkt del av en hälsosam kost tack vare deras höga innehåll av fiber och låga glykemiska index. Så nästa gång du vill ha ett läckert och hälsosamt mellanmål, välj ett äpple och njut av dess smak och hälsofördelar. Oavsett om du föredrar rött, grönt eller gult, är äpplen ett utmärkt tillskott till din kost.