Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

En skål med färska apelsiner på ett bord

Kalorier i Apelsin – Kaloritabell och intressanta fakta

Apelsiner är en populär och saftig frukt som är älskad av många för sin söta och syrliga smak. De är inte bara enkel att skala och äta, men de är också kända för sina hälsofördelar. Men hur många kalorier finns det i en apelsin? Och hur kan apelsiner passa bra in i en hälsosam kost? Låt oss utforska mer om detta näringsrika alternativ.

Apelsin och kalorier

En medelstor apelsin som väger cirka 140 gram innehåller ungefär 65 kalorier. Detta inkluderar 1,3 gram protein, 16,3 gram kolhydrater och 0,2 gram fett. Per 100 gram apelsin (ätlig del – utan skal och eventuella kärnor), så finns det 47 kalorier, 0,9 gram protein, 11,8 gram kolhydrater och 0,1 gram fett.

Apelsiner är också rika på kostfiber, vilket är viktigt för en god matsmältning och hjälper till att hålla dig mätt längre. Dessutom innehåller apelsiner en mängd vitaminer och mineraler, särskilt vitamin C, A-vitamin, och Kalium.

Sorter av apelsiner

Det finns flera olika sorter av apelsiner, och kaloriinnehållet kan variera lite mellan dem. Generellt sett varierar dock inte kaloriinnehållet mycket mellan de olika sorterna. När det gäller smak, textur och näringsinnehåll kan det däremot finnas någon skillnad. Vissa sorters apelsiner är mer söta, medan andra är mer syrliga.

En skål med färska apelsiner på ett bord

Kaloritabell för apelsin

Kaloriinnehållet varierar också beroende på apelsinens storlek. En liten apelsin (100 gram) innehåller 47 kalorier, medan en stor apelsin (200 gram) innehåller 94 kalorier.

Apelsinens storlekViktKalorier
Liten100 g47
Medel140 g65
Stor200 g94

Intressanta fakta om apelsiner

Utöver deras näringsinnehåll och hälsofördelar, är det också flera intressanta fakta om apelsiner som är värda att känna till.

1. Apelsiner härstammar från Sydostasien och har odlats i över 4000 år.

2. Apelsinträdet är en städsegrön växt som kan bli upp till 9 meter hög och leva i över 100 år.

3. Det finns mer än 600 apelsinsorter, inklusive blodapelsin, navelapelsin, och mandarinapelsin.

4. Det finns mer än bara den orange färgen. Beroende på sort och klimat, kan apelsiner också ha en grönaktig eller rödaktig nyans.

5. Apelsinblommor, även kallade azahar, används för att göra parfymer och eteriska oljor.

6. Brasilien är världens största producent av apelsiner, följt av USA, Indien och Kina.

7. Florida är USA:s största apelsinproducerande stat.

8. Apelsiner är den tredje mest populära frukten i världen, efter bananer och äpplen.

9. Den globala apelsinproduktionen är så stor att om alla apelsinskivor staplades på varandra skulle de nå från jorden till månen och tillbaka nästan 13 gånger.

10. Trots att apelsinjuice är en populär dryck, innehåller den inte lika mycket fiber och näringsämnen som den hela apelsinen. Det är därför bättre att äta den hela frukten för att få full nytta av dess näringsinnehåll.

Apelsin i kosten

Apelsiner är en mångsidig frukt och passar utmärkt som mellanmål, i sallader, juicer, smoothies eller desserter. Men för att få ut det mesta av dess näringsämnen rekommenderas att äta apelsinen i sin helhet, snarare än att endast dricka juicen. Oavsett hur du väljer att förtära apelsiner, är de en fantastisk frukt för näring och smak.

Om du är intresserad av att bli ännu mer hälsosam och ta reda på hur mycket kalorier apelsin du kan inkludera i din kost, kan du överväga att skaffa ett medlemskap hos Refitness. De erbjuder tillgång till personliga tränare, kostexperter och andra hälsoresurser för att hjälpa dig att nå dina mål.

Sammanfattning

Apelsin är en näringsrik och kalorisnål frukt som innehåller en mängd olika vitaminer, mineraler och antioxidanter. De är en utmärkt del av en hälsosam kost tack vare deras höga innehåll av fiber och låga kaloriinnehåll. Nästa gång du är sugen på ett läckert och hälsosamt mellanmål, välj en apelsin och njut av dess smak och hälsofördelar.