Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

En närbild av ett kokt ägg skuret i hälften på en tallrik.

Kalorier i Ägg: En Omfattande Guide

Kaloritabell för ägg

Ägg är en av de mest näringsrika livsmedlen som finns tillgängliga för oss. De är fyllda med proteiner, vitaminer, mineraler och ja, kalorier. Men hur många kalorier finns det i ett ägg? Låt oss dyka ner i detaljerna.

Ägg och Kalorier

Ett genomsnittligt hönsägg, som väger cirka 55 gram, innehåller ungefär 75 kalorier. Detta inkluderar 6,8 gram protein, 0,7 gram kolhydrater och 5,1 gram fett. Om vi tittar på kaloriinnehållet per 100 gram ägg (ätlig del – utan skal), så är det 137 kalorier, 12,3 gram protein, 1,2 gram kolhydrater och 9,2 gram fett.

Det är viktigt att notera att kalorier i ägg inte bara kommer från fett. Ägg är en utmärkt källa till protein, vilket är viktigt för muskeluppbyggnad och reparation. Dessutom innehåller ägg en mängd vitaminer och mineraler, inklusive vitamin A, D, E, K, B-vitaminer, fosfor, selen och zink.

En närbild av ett kokt ägg skuret i hälften på en tallrik.

Äggula vs Äggvita

När det gäller kalorier i ägg, är det främst gulan som innehåller kalorier, medan äggvitan är relativt kalorisnål. Per 100 gram äggula finns det 324 kalorier, 15,6 gram protein, 1,4 gram kolhydrater och 28,4 gram fett. Å andra sidan, per 100 gram äggvita finns det bara 44 kalorier, 10,2 gram protein, 0,9 gram kolhydrater och 0 gram fett.

Äggulan innehåller alla äggens fett och kolesterol, men också de flesta av dess vitaminer och mineraler. Äggvitan, å andra sidan, är nästan ren protein och innehåller mycket lite fett eller kolesterol. Detta gör äggvitan till ett utmärkt val för dem som försöker minska sitt kaloriintag eller fettintag.

Kalorier i olika storlekar av ägg

Kaloriinnehållet varierar också beroende på äggens storlek. Ett litet ägg (40 gram utan skal) innehåller 55 kalorier, medan ett mycket stort ägg (70 gram utan skal) innehåller 96 kalorier.

ÄggstorlekVikt (utan skal)Kalorier
Litet40 g55
Medel50 g69
Stort60 g82
Mycket stort70 g96

Ekologiska ägg vs Burägg

Det finns ingen betydande skillnad i kaloriinnehållet mellan ekologiska ägg och burägg. Det kan dock finnas variationer mellan individuella ägg. Till exempel, ett ägg med en större gula innehåller fler kalorier än ett ägg med en liten gula. Detta beror på att gulan innehåller mer fett och därmed mer kalorier än äggvitan.

Ägg och Hälsa

Ägg är inte bara en källa till kalorier, utan också en kraftfull källa till näringsämnen. De är rika på proteiner, vitaminer och mineraler, vilket gör dem till en utmärkt del av en hälsosam kost. Ägg är också en bra källa till kolin, en viktig näringsämne som är nödvändigt för hjärnans och nervsystemets funktion.

Trots att ägg innehåller kolesterol, har forskning visat att ägg inte ökar risken för hjärtsjukdomar för de flesta människor. I själva verket kan ägg bidra till att förbättra hjärthälsan genom att öka nivåerna av ”bra” HDL-kolesterol.

Ägg i Kost

Ägg är en mångsidig mat som kan ingå i en mängd olika rätter. De kan ätas kokta, stekta, pocherade, i omeletter, i bakverk, och mycket mer. Oavsett hur du väljer att äta dina ägg, är det viktigt att komma ihåg att de är en utmärkt källa till näringsämnen.

När det gäller kalorier i ägg, är det viktigt att komma ihåg att hela ägget – både gulan och vitan – innehåller viktiga näringsämnen. Även om äggvitan är lägre i kalorier, innehåller gulan många viktiga vitaminer och mineraler.

Sammanfattning

Ägg är en näringsrik matkälla som innehåller en mängd olika vitaminer, mineraler och proteiner. Trots att de innehåller kalorier, bidrar de också till en hälsosam kost. Så nästa gång du tänker på att äta ett ägg, kom ihåg att det inte bara är kalorierna du får i dig, utan också en mängd andra viktiga näringsämnen. Oavsett om du föredrar dina ägg kokta, stekta, pocherade eller i en omelett, är ägg ett utmärkt tillskott till din kost.